
Aranygaluska
Aranygaluska
Tojásmentes...sosem teszek semmilyen kelt tésztába. Egyszerűsített készítési változat, nem nyújtom, ezért nem kell nyújtófelületet tisztítani. Nagyon könnyű a tésztája, és nagyon finom a végeredmény.
Hozzávalók
8 adag
- A tésztája:
- 3,5 dl tej
- 1 e.k. cukor
- 50 dkg liszt
- 5 dkg mazsola
- 1 t.k. só
- 10 dkg margarin
- 1 cs. szárított élesztő
A forgatáshoz: - 1 dl olaj
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
A vaníliamártás: - 1,3 l tej
- 2 e.k. cukor
- 2 cs. főzős vanília pudingpor
Elkészítés
2,5 óra
A tejet, cukrot, margarint mikróban langyosítottam. A megmosott mazsolát is hozzátettem. Kenyérsütőbe öntöttem, hozzátettem a többi tésztához való alapanyagot, 1,5 órás dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam.
Közben aprítógépben aprítottam a diót, a cukorral együtt...
...és kikentem - lisztel szórtam egy nagyobb magasfalu tepsit.
Amikor lejárt a program, egy tálba borítottam a tésztát, egy tálkába olajat öntöttem.
Olajba mártott kanállal galuskákat szaggattam, a cukros dióba forgattam, és szorosan a tepsibe sorakoztattam.
15-20 percet letakarva kelesztettem, majd előmelegített sütőben 180 fokon, 20 perc alatt megsütöttem. Nagyon szépen elváltak egymástól a galuskák.
Míg a tészta sült, elkészítettem a vaníliamártást (pudingot)
Jó étvágyat! 😋