Előtésztás fehér kenyér

Előtésztás fehér kenyér

Hadüzenet a drága bolti kenyér ellen. A végeredmény 1 035 gr-os, a benne lévő alapanyag kb. 350 ft. Ha hozzászámoljuk az energiát is, akkor is jóval olcsóbb, mint a bolti.

Hozzávalók

1 035 kg -os
       Az előtésztához:

  1. 150 gr finomliszt
  2. 15 gr friss élesztő
  3. 150 ml langyos víz
    A kenyérhez:
  4. 500 gr finomliszt
  5. 2 dl langyos víz
  6. 1 dl langyos tej
  7. 2 t. k. só
  8. 1 t. k. cukor
  9. 10 gr friss élesztő
  10. 2 e. k. étolaj
  11. Az este összerakott előtészta - kb. 270 gr

Elkészítés

3 óra 40 perc

  1. Az előtészta hozzávalóit este összekevertem, letakarva szobahőmérsékleten reggelig békén hagytam. Pár óra múlva duplájára kel, reggelre visszaesik, ami nem baj, úgy kell lennie.

  2. Reggel, a kenyér hozzávalóit, az előtésztával együtt kenyérsütőbe - dagasztó -kelesztő programra tettem. Nálam 1, 5 óra

  3. A gépből lisztezett felületre borítottam a tésztát, kézzel szétlapítottam, hajtogattam...

  4. ... a képeken látható módon, letakarva 1/2 órát pihentettem.
    Megint szépen megkelt.
    Ezt a hajtogatást megcsináltam még egyszer - újra 1/2 óra kelesztés.

  5. Egy kacsasütőt (vagy jénait) kibéleltem sütőpapírral, beleformáztam a tésztát, pengével megvágtam. Letakarva megint kelesztettem 1/2 órát.
    Közben bekapcsoltam a sütőt 230 fokra melegedni.

  6. Vízzel lespricceltem a tésztát, és a kacsasütő tetejét belülről, letakarva a sütőbe tettem.
    20 perc után levettem 200 fokra. Még 20 perc után levettem a tetejét.
    Ha nem elég piros, még lehet kicsit sütni tető nélkül, nekem már pont jó volt, ezért késznek nyilvánítottam.
    Ha kopog a kenyér alja, akkor biztosan átsült.
    Rácson, letakarva hagytam kihűlni.
    Jó étvágyat! 😋

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el