
Előtésztás fehér kenyér
Előtésztás fehér kenyér
Hadüzenet a drága bolti kenyér ellen. A végeredmény 1 035 gr-os, a benne lévő alapanyag kb. 350 ft. Ha hozzászámoljuk az energiát is, akkor is jóval olcsóbb, mint a bolti.
Hozzávalók
1 035 kg -os
Az előtésztához:
- 150 gr finomliszt
- 15 gr friss élesztő
- 150 ml langyos víz
A kenyérhez: - 500 gr finomliszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl langyos tej
- 2 t. k. só
- 1 t. k. cukor
- 10 gr friss élesztő
- 2 e. k. étolaj
- Az este összerakott előtészta - kb. 270 gr
Elkészítés
3 óra 40 perc
Az előtészta hozzávalóit este összekevertem, letakarva szobahőmérsékleten reggelig békén hagytam. Pár óra múlva duplájára kel, reggelre visszaesik, ami nem baj, úgy kell lennie.
Reggel, a kenyér hozzávalóit, az előtésztával együtt kenyérsütőbe - dagasztó -kelesztő programra tettem. Nálam 1, 5 óra
A gépből lisztezett felületre borítottam a tésztát, kézzel szétlapítottam, hajtogattam...
... a képeken látható módon, letakarva 1/2 órát pihentettem.
Megint szépen megkelt.
Ezt a hajtogatást megcsináltam még egyszer - újra 1/2 óra kelesztés.Egy kacsasütőt (vagy jénait) kibéleltem sütőpapírral, beleformáztam a tésztát, pengével megvágtam. Letakarva megint kelesztettem 1/2 órát.
Közben bekapcsoltam a sütőt 230 fokra melegedni.Vízzel lespricceltem a tésztát, és a kacsasütő tetejét belülről, letakarva a sütőbe tettem.
20 perc után levettem 200 fokra. Még 20 perc után levettem a tetejét.
Ha nem elég piros, még lehet kicsit sütni tető nélkül, nekem már pont jó volt, ezért késznek nyilvánítottam.
Ha kopog a kenyér alja, akkor biztosan átsült.
Rácson, letakarva hagytam kihűlni.
Jó étvágyat! 😋















