
Krumpligombóc leves
Krumpligombóc leves
Leginkább akkor készül, amikor marad a szilvás gombóc tésztájából
Hozzávalók
4 adag
- 1/2 ek zsír
- 1 db kis vöröshagyma
- 1 kk köménymag
- 2 db babérlevél
- 1 tk pirospaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint ételízesítő
- 1 cs petrezselyemzöld
A krumpligombóc: - 60 dkg burgonya
- 10 ek liszt - vagy amennyit felvesz (burgonya függő)
- 2 db tojás
- 1 cs petrezselyem
- 1 ek zsír
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés
60 perc
Feltettem a kockára vágott krumplit enyhén sós vízbe főni. Sok vizet öntöttem rá, mert majd kell a leveshez.
Az aprított hagymát, köményt, babérlevelet zsíron dinszteltem, megszórtam pirospaprikával, felengedtem a leszűrt krumpli levével. Ha kevés, lehet még hozzátenni vizet, de figyelembe kell venni, hogy a gombócoknak is el kell férniük. Beletettem az aprított petrezselymet és főztem 5 - 10 percet.
Közben átpasszíroztam a krumplit, belekevertem a tojást, petrezselymet...
...majd a lisztet, aztán gombócoztam. Nekem 38 db lett, de a darabszám függ a gombócok méretétől.
Belefőztem a levesbe. Miután feljöttek a tetejére még főztem pár percig. Érdemes kivenni egyet, és megnézni, jó-e már a közepe is.Jó étvágyat! 😋