
Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa
Jöhet minden fajta pogácsa...ez a krumplis pogácsa nagyon puha, és még másnapra sem szárad ki.
Hozzávalók
58 db
- 40 dkg burgonya
- kb. 50 - 55 dkg liszt
- 2 e.k. zsír
- 1 dl tej
- 1 t.k. cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 db tojás
- 1 k.k. só
- 1 k.k. őrölt bors
- 3 e.k. tejföl
A tetejére: - 1 e.k. tej
- 1 db tojás
- 1 t.k. egész kömény
- 1 t.k. szezámmag
Elkészítés
2 óra
Krumplit enyhén sós vízben megfőzni, áttörni. Hozzátenni a zsírt, a még meleg krumplitól megolvad.
Míg a krumpli hűl, az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatni. Összedolgozni a krumplit, 2 tojást, sót, borsot, felfuttatott élesztőt, lisztet nem túl kemény, de majd nyújtható tésztává. Letakarva negyed órát pihentetni.
Kinyújtani, megkenni 1 kanál tejföllel.
4 -be hajtogatni, letakarva negyedórát pihentetni. Még 2x kinyújtani, megkenni 1 kanál tejföllel, 4 -be hajtani, mindig pihentetni negyed órát.
Kinyújtani 2-3 cm vastagra, éles késsel berácsozni, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatni.
Minden pogácsát kicsit megsodorni, hogy magasabb legyen, kikent-lisztezett tepsibe sorakoztatni, tejjel elkevert tojással lekenni. Felét egész köménnyel, felét szezámmaggal megszórni.
Letakarva megint negyedórát pihentetni. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütni.
Jó étvágyat! 😋