
Lapos kenyér
Lapos kenyér
Interneten futottam bele, gondoltam kipróbálom. Többször is elfogom készíteni. Nincs vele sok macera, és még finom is.
Hozzávalók
6 db
- 50 dkg liszt
- 1 t. k. só
- 1 cs szárított élesztő - vagy 2 dkg friss
- 1,5 dl langyos víz
- 2 dl langyos tej
- 1 e. k. cukor
- 2 e. k. étolaj
- Tetejére:
- 2 e. k. langyos tej
- 1 t. k. szezámmag
- 1 t. k. lenmag
Elkészítés
90 perc
A langyos folyadékokat a cukorral egy tálba öntöttem.
A lisztet kimértem, hozzákevertem a sót és a szárított élesztőt.
Ha friss élesztőt használunk, akkor azt fel kell futtatni a langyos, cukros folyadékokban.A folyadékhoz kevertem a lisztes keveréket, és az olajat.
Pár percig fakanállal dagasztottam.
Megszórtam liszttel, letakartam, kb. 40 perc alatt a duplájára dagadt.Lisztezett felületen 6 részre osztottam, gombócokat formáztam.
Egyesével tenyérrel kilapítottam, ujjal mintát nyomkodtam bele, lekentem langyos tejjel, megszórtam, szezámmaggal, és lenmaggal.
Letakarva pihentettem 10 percet.Előmelegített sütőben, 180 C fokon, 12 - 15 perc alatt világosra sütöttem.
Jó étvágyat! 😋











