
Lilahagymás pogácsa
Lilahagymás pogácsa
A férjem pogácsát kívánt, de nem akartam hagyományos sajtos, krumplis, vagy tepertős pogit, ezért kipróbáltam lilahagymával. Nagyon finom lett, el lesz készítve többször is.
Hozzávalók
46 db közepes nagyságú
- 70 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2 dl aludttej
- 15 dkg margarin
- 1 t. k. só
- 1 t. k. cukor
- 1 cs. szárított élesztő
- 0,50 kg lilahagyma
- 10 dkg margarin a hagymához
- 1 db tojás a tetejére
- 1 e. k. tej a tojáshoz
- 1 t. k. egész kömény a tetejére
Elkészítés
160 perc
A margarint kicsit megpuhítottam, a tejet és az aludttejet meglangyosítottam. A folyadékot alulra téve, bepakoltam a tészta hozzávalóit a kenyérsütőbe. Az élesztő a tetejére került. 1, 5 órás dagasztó-kelesztő programon dolgoztattam
A hagymát kockára aprítottam. Egy kisebbet a tésztához adtam, a többit margarinon megdinszteltem.
Amikor a tészta kész lett, lisztezett felületen kinyújtottam, rászórtam a hagyma felét. Feltekertem, mint a bejglit...
...kicsit ellapogattam, kétfelöl középre hajtottam, majd az egészet még ketté.
Letakarva pihentettem, 20 perc múlva még egyszer nyújtottam, rászórtam a maradék hagymát, csavartam, hajtottam, letakartam, 20 percig pihentettem.
Újra kinyújtottam, berácsoztam, kiszaggattam. Mindegyiket megsodortam, kikent-lisztezett tepsibe sorakoztattam, kis távolságra egymástól.
Tejjel elkevert felvert tojással megkentem a tetejüket, megszórtam egész köménnyel. Előmelegített sütőben 180 C fokon, 25 perc alatt megsütöttem.
Jó étvágyat! 😋