
Mákos, dejós kelt bejgli
Mákos, dejós kelt bejgli
Kivételesen dió helyett dejóval készült, de szinte észre sem lehet venni a különbséget.
Hozzávalók
2 rúd
- A tészta:
- 55 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2 e.k. tejföl
- 1 k.k. só
- 2 dl langyos tej
- 1 e.k. cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 db tojás + 1 t.k. tej a tetejére
A mák töltelék: - 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 nagy narancs reszelt héja
- 1/2 narancs leve
- 1 dl forró tej
A dejó töltelék: - 20 dkg dejó
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1/2 nagy narancs leve
- 1 k.k. rumaroma
- 1 dl forró tej
Elkészítés
2 óra
A langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt, hozzáöntöttem a többi tészta alapanyaghoz, jól kidolgoztam, letakarva meleg helyen duplájára kelesztettem.
Közben összekevertem a máktöltelék hozzávalóit...
...és a dejós töltelék hozzávalóit is.
- 4
A megkelt tésztát nyújtólapra borítottam, ketté vágtam.
Az egyiket kinyújtottam, rákentem a máktölteléket. Előbb kétoldalt ráhajtottam a tésztát, majd felcsavartam.
A másik tésztára a dejós tölteléket tettem, és ugyanúgy felcsavartam.
Kikent, lisztezett tepsibe tettem, villával megszurkáltam, és a tejjel felvert tojással lekentem.15 percet pihentettem, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, félóra alatt megsütöttem.
Jó étvágyat! 😋