
Rizskoch torta lekvárral
Rizskoch torta lekvárral
Rizskoch tortaformában, csokimázzal
Hozzávalók
8 szelet
- 2 bögre rizs (2, 5 dl-es)
- 3 bögre víz
- 2 bögre tej
- 1 tk só
- 4 ek cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 db citrom
- 10 dkg margarin
- 4 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 ek liszt
- 3 ek lekvár
- 1 ek zsemlemorzsa - szóráshoz
A csokimázhoz: - 10 dkg étcsoki
- 2 ek víz
- 5 dkg margarin
- 1 ek cukor
Elkészítés
70 perc
A rizst sóval cukorral, vízzel feltettem takarékon főni. Amikor majdnem felszívta a vizet, hozzátettem a tejet és a margarint.
Amikor a tejet is megitta a rizs, lezártam a gázt, és hagytam még fedő alatt, amíg a többi hozzávalót előkészítettem.
Mazsolát beáztattam, citromhéját lereszeltem, levét kicsavartam, tojásokat kettéválasztottam, sütőt begyújtottam.
A tojássárgáját kikevertem a vaníliás cukorral, liszttel. Tojásfehérjét felvertem.
A tojássárgájás keveréket, citromhéjat, levét, mazsolát hozzákevertem a rizshez......majd beleforgattam a tojásfehérjét is.
A tortaformát kikentem margarinnal, megszórtam zsemlemorzsával.A fele rizskeveréket beletettem a formába, rákentem a lekvárt, befedtem a rizs másik felével. Megszórtam zsemlemorzsával.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon, kb. 20 perc alatt addig sütöttem, míg a tetején a zsemlemorzsa elkezdett pirulni.
A csokit felkockáztam egy mély tányérba, 2 e. k. vízzel mikróban felolvasztottam. 15-20 mp, de mikró függő.
Hozzá daraboltam a margarint, addig kevergettem, míg teljesen felolvadt, és egyenletes assza lett.
Rácsurgattam a tortára, és egyenletesen szétkentem rajta.
Nem díszítettem, mert nem szülinapra készült.Akkor szeletelhető a legszebben, ha kihűlt. Én egy kicsit elsiettem. 😊
Jó étvágyat! 😋






















