
Töltött káposzta
Töltött káposzta
Füstölt hús nem volt itthon, ezért régebben eltett szalonnabőrkét tettem hozzá. Így is füstös íze lett.
Hozzávalók
11 töltelék, 8 gombóc
- 60 dkg darált sertéslapocka
- 1 bögre rizs (1 dl -es)
- 2 db tojás
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint ételízesítő
- 3 ek pirospaprika
- 1 db közepes vöröshagyma
- 3 db nagy gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 0,50 kg savanyú káposzta
- szükség szerint savanyú káposztalevél
- ízlés szerint füstölt szalonnabőrke darabok
- ízlés szerint tálaláshoz tejföl
Elkészítés
1 1/2 óra
A káposztát vízbe tettem, hogy kiázzon a savanyúsága. A leveleket kellő nagyságúra vágtam, vastag részét kivágtam.
Hagymákat összevágtam, olajon megdinszteltem.
A darált húst összekevertem a rizzsel, tojásokkal, fűszerekkel, dinsztelt hagymákkal, az olajjal együtt.
A lábos aljára tettem egy réteg kinyomkodott káposztát, szalonnabőröket, és a húskeverékkel megtöltött káposztaleveleket.
Lefedtem újabb rétek káposztával, és a maradék húskeverékből gombócokat formáztam. A többi szalonnabőrt is közé tettem.Befedtem a maradék szálas káposztával, megszórtam pirospaprikával, ételízesítővel, felengedtem annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Lassú tűzön kb. 70 percet főztem. Van aki berántja, én nem szoktam.Tálalásnál tejfölt lehet tenni rá.
Jó étvágyat! 😋